Gå direkt till innehåll
Obalansen i utgifterna för transportinfrastruktur framgår tydligt av Hela Sverige ska levas balansrapport, som publicerades i slutet av januari i år. Men det behöver inte vara så menar Inlandsbanan AB:s vd Peter Ekholm.
Obalansen i utgifterna för transportinfrastruktur framgår tydligt av Hela Sverige ska levas balansrapport, som publicerades i slutet av januari i år. Men det behöver inte vara så menar Inlandsbanan AB:s vd Peter Ekholm.

Blogginlägg -

Fler satsningar behövs i inlandet för att nå de transportpolitiska målen

Regeringens transportpolitiska mål är att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgare och näringslivet i hela Sverige. 

Som vd för Inlandsbanan AB som är infrastrukturförvaltare, samt de två dotterbolagen som bedriver person- och godstrafik genom 19 av Sveriges inlandskommuner, står det helt klart att vi behöver fler satsningar på infrastruktur i Norrlands inland för att detta ska kunna ske.

Obalansen i utgifterna för transportinfrastruktur framgår tydligt av Hela Sverige ska levas balansrapport, som publicerades i slutet av januari i år. Men det behöver inte vara så?

Inlandsbanan har en unik position som transportled för gods – och persontrafik. Vårt mål är att stärka den genom en storskalig uppgradering, vilket Trafikverket nu fått i uppdrag att göra en analys av. En satsning på Inlandsbanan skapar inte bara möjligheter för en utvecklad persontrafik utan skulle också vara vital för råvarunäringarna i Norrland, som skogs-, stål- och gruvindustrin. Det skulle öppna för mer person- och godstrafik, ge en kraftigt ökad transportkapacitet samt ge ökad redundans på järnväg i norra Sverige. En tidigare gjord utredning (Framtidens kollektivtrafik på Inlandsbanan 2017) visar att en uppgraderad Inlandsbanan dessutom möjliggör en halvering av restid i inlandet.

Läs mer 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Therese Fanqvist

Therese Fanqvist

Presskontakt Chef kommunikation och marknad Operativ chef Destination Inlandsbanan AB 070-328 91 82

Relaterat innehåll

På söndag ankommer över 270 resenärer med nattåget till Röjan

Rekord för tågsatsning på Inlandsbanan

Intresset för att resa med tåg till fjällen har ökat, det märks inte minst i Destination Vemdalen som sedan några år tillbaka storsatsar för att få fler att välja tåget. Allt fler söker idag klimatsmarta resealternativ. Det gör tåget och Inlandsbanan till en oerhört viktig pulsåder för besöksnäringen i Norrlands inland. Den 10 februari anländer över 270 gäster med nattåget till Röjan.

Resenärerna bor i Kåbdalis, Blåfjell Stugby under veckan. Foto: Eva Palmgren

Fossilfri paketresa till Jokkmokk

På måndag 4 februari är det dags för den årliga paketresan där Jokkmokks marknad är huvudattraktionen. Det är första gången Inlandsbanan kör med fossilfritt bränsle på hela banans norra sträckning , Östersund - Gällivare, samt att det görs en dagsutflykt till Kiruna. Det är en logistisk utmaning då tankinfrastruktur för fossilfritt bränsle inte är utbyggd i inlandet.

"Det är jätteroligt att så många reser med Snötåget och jag är inte förvånad att det blir fler och fler, att resa med tåg har fått ett rejält uppsving", säger Peter Ekholm, vd Inlandsbanan AB.

Resenärsrekord på Snötåget

Vintertrafiken på Inlandsbanans södra del går som tåget och har antalet resenärer har hittills varit fler än någonsin.

Att resa långt med barn kan vara en utmaning för många föräldrar. Nattåget erbjuder en prisvärd, trygg och komfortabel resa till fjällen.

Fjälltåget – nattåg från Skåne och Mälardalen till Lapplandsfjällen

Planerna på nattågstrafik från södra Sverige till fjälldestinationerna i Lappland har funnits länge. Nu blir det verklighet. Snälltåget kommer att köra nattåg från Malmö, via Stockholm, med avstigning längs Inlandsbanan i Dorotea, Vilhelmina och Storuman för vidare transfer till fjälldestinationerna och en veckas fjällvistelse.