Pressmeddelande -
Offensivt på Inlandsbanan
2014 är året då Inlandsbanan siktar högt och satsar offensivt. Tidigare i vår gick ett erbjudande ut till de järnvägsföretag som trafikerar banan angående planerade omledningar och nu i mitten av april lanserades den nya hemsidan inlandsbanan.se men det är inte allt som händer längs den 110 mil långa banan.
Den nya hemsidan är uppbyggd utifrån tre spår som omfattar hela verksamheten: Res, Använd och Utveckla Inlandsbanan. Här hittar du enkelt den information som du är intresserad av oavsett om du vill veta mer om Inlandsbanans vikt för den svenska infrastrukturen, vill köra som operatör eller är sugen på att tågluffa genom Sveriges unika inland.
Tillväxtverket och Regionförbundet Jämtlands Län satsar på Inlandsbanan
Förutom den nya hemsidan är det mycket annat som händer på Inlandsbanan, ett exempel är det EU-finansierade upprustningsprojekt som påbörjades i början av april. Syftet med projektet att höja största tillåtna axellast (STAX) på sträckan Sveg - Brånan från nuvarande 20 ton STAX till 22,5 ton STAX.
Ett av Inlandsbanan prioriterade mål är att höja bärigheten på hela banan till 22,5 ton STAX och projektet är en viktig del i arbetet för att nå det målet. Infranord var den entreprenör som vann upphandlingen och projektet kommer att genomföras på den 8,3 mil långa sträckan mellan Sveg och Brånan, under perioden 1 april - 31 oktober 2014.
Projektet har en total budget på 54 miljoner kronor och för att kunna genomföra detta har Inlandsbanan fått finansiering av både Tillväxtverket och Regionförbundet Jämtlands Län. Tillväxtverket finansierar med 19,7 miljoner och Regionförbundet Jämtlands län med 7,3 miljoner och de resterande 27 miljonerna står Inlandsbanan själva för.
Det som kommer att genomföras under projektet är att 30 000 slipers kommer att bytas ut och banan kommer att kompletteras med ytterligare 17 000 slipers. Sedan kommer även rälsskarvreglering, spårriktning och ballastplogning att genomföras.
Otto Nilsson, vd Inlandsbanan
Ämnen
Kategorier
Inlandsbanan är en koncern som består av moderbolaget Inlandsbanan AB (IBAB) samt dotterbolagen Inlandsbanan Turism AB (ITAB) och Inlandståg (ITÅG). IBAB ägs av 15 kommuner längs banan. ITAB ägs förutom av IBAB även av kommunerna Kristinehamn, Filipstad, Storfors och Vansbro. ITÅG ägs till 100 % av IBAB. På uppdrag av staten förvaltar Inlandsbanan AB infrastrukturen för järnvägsanläggningen mellan Gällivare och Mora.
Uppdraget från våra ägare är att driva en verksamhet som stödjer tillväxtarbetet efter hela Inlandsbanans sträckning. I det uppdraget ingår att aktivt arbeta för att hela inlandsbanan samt angränsande tvärbanor åter öppnas för trafik. Vi arbetar för att öka såväl godstransporterna som persontrafiken på banan.
Vi ska i alla delar av vår verksamhet sträva efter att de miljömässiga konsekvenserna av våra aktiviteter minimeras och att verksamheten därmed ska innebära påtagligt positiva effekter på miljön.