Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Samverkan längs Inlandsbanan

Med ett effektivare produktionssystem ökar behovet av väl fungerande samarbetslösningar.
Längs Inlandsbanan har ett konstruktivt samarbete utvecklats de senaste åren. Vi berättar om samverkan mellan Green Cargo och Inlandståg AB som möjliggör effektiva helhetslösningar på järnväg för våra kunder!

Inlandsbanan sträcker sig från Kristinehamn i söder till Gällivare i norr. På banan transporteras stora mängder massaved, flis och torv flera dagar i veckan. Det är kring Inlandsbanan som Inlandståg och Green Cargo samarbetar för effektiva logistiklösningar på järnväg för framför allt skogs- och
virkesindustrin.
– Samarbetet med Green Cargo ger oss möjligheten att utveckla och få nya lösningar för skogsnäringen på plats.Tillsammans med våra lok använder vi Green Cargos ERTMS-utrustade lok, samt förare från Green Cargo för att via Ådalsbanan och Botniabanan köra skogsindustrins transporter till Domsjö utanför Örnsköldsvik, säger Otto Nilsson, VD på Inlandsbanan. Dessutom hyr vi in vagnar från Green Cargo i detta sammanhang.

En effektiv logistikkedja mellan Sverige och Danmark

Ett annat gott exempel på samarbetet mellan Green Cargo och Inlandståg var Skelleftekrafts
transporter av pellets från Västerbotten till Danmark. Pelletsen lastades i Storuman och kördes av Inlandståg via Östersund till Ånge. I Ånge tog Green Cargo vid och körde vagnarna ner till Malmö, där godset lastades om för vidare transport med lastbil till mottagande kund i Danmark.
– Styrkorna med att samarbeta med Inlandståg är främst deras operativa kompetens – de vet vad de sysslar med och har en lokal kännedom och förankring som är väldigt värdefull. En annan fördel med samarbetet är att det alltid är ett konstruktivt arbete där vi tittar på lösningar utifrån kundens behov, säger Björn Thunqvist, Marknadsutveckling och strategisk försäljning Green Cargo.

Samarbetet ger ett effektivare produktionssystem

Samarbetet längs Inlandsbanan är en viktig del i Green Cargos produktionssystem eftersom Inlandståg, på ett flertal orter, bland annat kan sköta växlingen och transporterna ut i kapillärerna. Under bränslesäsongen använder vi oss av Inlandståg som underleverantör för våra torvtransporter som går från Sveg till Sundbyberg och Uppsala. Inlandståg kör transporterna ner till Mora, där de kopplas bakom våra lok för vidare transport till våra kunder i Sundbyberg och Uppsala, berättar Björn Thunqvist.
– Med vårt effektivare produktionssystem blir samarbetslösningar med skickliga lokala godsoperatörer än viktigare. Det blir järnvägslösningar som vi, samarbetspartnern och våra kunder kan gynnas av. Det är något som vi utvecklar vidare, avslutar Björn.


Edvin Cedervall Olofsgård
Green Cargo

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Therese Fanqvist

Therese Fanqvist

Presskontakt Chef kommunikation och marknad Operativ chef Destination Inlandsbanan AB 070-328 91 82

Relaterat innehåll